Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

Öcaline - 2024. április 22. 17:00

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

A vendéggel Gyöngyössy Csaba tanár, a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke beszélget április 23-án, kedden 17 órától – mégpedig a közelmúltban megjelent Edith Liebermann semmi kis élete című novelláskötetről.
Az ICA-D ajánlója szerint ezen az estén a romantikus lelkületűnek született, kiábrándult, ám továbbra is idealista szerző realistán részletező, olykor krimi-hangütésű novelláit ismerteti az író. Iróniája egyetemes, életmód és irodalmi forma egyaránt megkapja a magáét. A rendszerváltást megelőző néhány évtől a közeljövőig tartó időszak groteszkül végződő történeteiről nem mindig lehet eldönteni, megtörténtek-e valóban – netalán a szerzővel –, vagy csak a mesélő tréfálkozik velünk. Ha megtörténtek, jó szeme volt, és kiváló a memóriája (vagy, még ez is előfordulhatott a magyar Narancs főszerkesztői székéig ívelő pályán, szorgalmasan jegyzetelt); ha nem történtek meg, vagy nem így, akkor a fantáziája eleven és dicséretesen valósághű. 
Ami viszont biztos: az előre kalkulálhatatlan és utólag elképesztő élethelyzetek adta lehetőségeket élvezettel variálja és toldja meg, ha egyáltalán megtoldja. Egyik remeklésében egy koreai származású idős magyar nő és egy erdélyi magyar ex-párttitkár ül egy hanton – két idegen, történetüket a szerző meséli el, és úgy távoznak, hogy még csak nem is szóltak egymáshoz.
Vágvölgyi B. novellái "cseppet se nosztalgikusak, bár néha úgy érezzük, jobb lenne akkor újra élni, mint most, és újrakezdeni az egészet, mert ma már tudjuk, mi lett a vége" – ez már a pályatárs (és szintén narancser), Szerbhorváth György tézise a kötet írásairól.
Egy kis visszatekintés: Vágvölgyi B. András 1984-ben szerzett jogi diplomát, majd az Essexi Egyetemen tanult. 1988-ban lett a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, majd 1988-tól öt éven át a Fidesz tagja, aminek 1990-1992. között külpolitikai tanácsadója, az SZDSZ egyik alapítója. 1989-ben Nagy Imre újratemetésének sajtófőnöke. Még ebben az évben megalapítja a Magyar Narancs című újságot, melynek évekig szerkesztője, illetve főszerkesztője, 2000-2002 között az Élet és Irodalom munkatársa, azóta különböző felsőoktatási intézményekben tanít, illetve szabadúszó író, újságíró, filmes – a Kolorádó Kid című film rendezője.

Ismerkedjenek meg megjelent Edith Liebermann semmi kis életével – mindenkit vár az "Utószó"!

(Fotó: ICA-D – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!